9.8.04

Lokaalsademed

Selle troopilise suve iseloomulikuks nähtuseks on lokaalsademed (jättes arvesse võtmata üksikud Tallinna uputanud lausvihmad).
1. episood. Eelmisel reedel toimunud Külitsel mingi külapralle. Just sel hetkel kui tanstsumemmed valmistunud rahvatantsuetteasteks, läinud taevaluugid valla ja tulnud pool tundi jämedat vihma. Tartus, 5 km kaugusel, ei tilkagi. Mõelda vaid, kord aastas toimub pralle, millel pool tundi on ette nähtud oikemba ja vasemba jaoks, päev otsa on ilus ilm, mujal ei saja tilkagi, ja memmed saanud taevaisa poolt karistada. Samm vettinud 14 kilose seeliku all eriti reibas pole, pealegi rahvapillid läinud vihmaga rikki ning juhtmed särtsunud. Nii rullinud memmed oma seelikud ja juhtmed kokku ning lahkunud. Ilm läinudki ilusaks ja pidu saanud jätkuda. Nii jäänudki. Külitse.
2. episood. Ööl vastu esmaspäeva olla Tartus olnud tohutu padusadu ja võimas äike. Inimesed polla lausa magada saanud. Külitsel ei midagi.
3. episood. Esmaspäeva päeval kella kahe paiku - Tartus ilus ilm, 3 tilka vihma. Lemmatsist alates tee märg, ja Külitsel juba tohutud lombid. Selgub, et aset leidnud jälle üks lokaalvihma juhtum.

No comments: